Logga in som Förening

Logga in som Besökare
Föreningens Meny

Konfiguera min profil









* Namn mottagare:

* E-post mottagare:

   

* Ditt namn:

* Din e-post:

   

Meddelande:



*
Obligatoriska uppgifter


Tipsa en vän!

Hulta Tegelbruk
   

Hulta Tegelbruk

Hulta Tegelbruk var ett stort företag som gav arbete åt många. Det uppfördes i slutet av 1880-talet vid Viskan där det fanns särskilt fin lera för tegeltillverkning. Redan på 1890-talet fanns där arbetarbostäder. Min morfar Johan Emil Ljungkvist (född 1864) från Hajom flyttade dit med sin familj, där föddes sonen Fritz. 1897 flyttade familjen till Dala i närheten av mormors föräldrahem. Morfar arbetade på Hulta tegelbruk till sin död 1907. Där började också de äldsta sönerna Edvin och Karl att arbeta innan de senare "reste till Amerika" för att "tjäna mer pengar". På den tiden gick man till fots till arbetet. Från Dala var det inte långt att gå men betydligt längre för en man från Långarekärr på Skene Skog. Han gick först genom skogen till Dala. När han gick hem efter en lång arbetsdag var det uppförsbacke hela sträckan. Hemma igen var det inte att sätta sig framför TVn utan dags att sköta torpet, ko och gris, sådd och skörd samt skaffa ved från skogen. Inne i stugan fanns varken vatten, avlopp, wc, bad, kyl, frys, el, radio eller telefon. Hur orkade de med torparens dubbla arbetsdag?

Någon lunchservering fanns inte på den tiden utan man fick ta med matsäck om inte någon i familjen kom med lagad mat.

Min mamma, Sigrid Ljungkvist, berättade om hur hon fick gå till tegelbruket med middag till sina äldre bröder när hon var i 10-årsåldern. På hemvägen lekte hon ibland med sin klasskamrat Emma Emanuelsson som bodde på norra sidan Viskan mittemot tegelbruket. Där fanns då en bro över ån och järnvägsspår till lastkajen där teglet lastades på godsvagnar för vidare färd "ut i världen".

Min mamma berättade också om "galizierna" som kom till bruket 1913, importerad arbetskraft som ansågs bli billigare än den svenska. Det var ett 30-tal säsongsarbetare som bodde i Baracken, arbetarbostad med 16 lägenheter. Galizien är idag en del av östra Polen och västra Ukraina.

Tegelbrukets produkter blev tidigt kända för god kvalité. Det visar denna avskrift "Bästa intyg från Materialprovningsanstalten i Göteborg. Hulta Tegelbruks Aktiebolag Tillverkar rödt facadtegel, verblender, formtegel, taktegel, dikesrör och innermurningstegel."

1891 övertog F.L Smith & Co i Köpenhamn bruket med danskar på chefsposter. Det blev då Hulta Tegelbruk AB.

Gunnar Thilén kom dit 1935 och tillverkningen moderniserades. År 1949 ödelades tegelbruket av en storbrand, var återuppbyggt 1951 och hade ett 20-tal arbetare. Årsproduktionen var 5 miljoner stycken tegelvaror.

Av 50-talets äldre tegelbruksarbetare finns troligen ingen kvar i livet som kan berätta om sitt arbete. En som inte var anställd på tegelbruket men fick möjlighet att följa tillverkningen då är Viking Högström, nu bosatt i Berghem. Han berättar om hur leran bearbetades, blandades med vatten, sand eller sågspån beroende på vilken sorts tegel det skulle bli. En maskin formade långa strängar av lera som sedan höggs av i lagom bitar till tegelstenar. Råteglet fraktades till torkladan innan det var dags för bränning i stora ugnar som eldades med kolstybb. Ugnarna måste eldas dygnet runt när teglet brändes. Det innebar nattskift och Viking Högström fick följa med en av arbetarna, Erik Börjesson, och hjälpa till att elda. Efter den höga temperaturen i ugnen skulle teglet svalna en tid innan det såldes.

Till tegelbruket kom ibland luffare och bad att få övernatta vid ugnarna och få lite värme när det var kallt. Förr kunde inte arbetslösa söka hjälp på socialkontoret utan de fick "gå på luffen" från trakt till trakt och söka arbete.

Text: Inger Dahlgren




 
 
 
Läs mer om      
Uppdaterad Besökare Kommentera (95)
Senast uppdaterad: 2006-09-16 18:31:12 - Tipsa om uppdatering
Denna sidan har haft totalt 54691 besökare
Denna sidan har 95 kommentarer - Läs kommentarer - Skriv kommentar
Ansvarig utgivare: - Kontakta kontaktpersonen

Skicka e-post till Byalagets kontaktperson

* Ditt namn:

* Din e-post:

   

Meddelande:



*
Obligatoriska uppgifter


Skicka e-post

Skriv en kommentar (gäller nuvarande sida)

* Ditt namn:

* Din e-post:

   Använd denna nyckelkod i fältet nedan:
Skriv koden med versaler (små bokstäver).
 

* Nyckelkod:

   
Titel:

Meddelande:



*
Obligatoriska uppgifter


Skriv kommentar