Logga in som Förening

Logga in som Besökare
Föreningens Meny

Konfiguera min profil









* Namn mottagare:

* E-post mottagare:

   

* Ditt namn:

* Din e-post:

   

Meddelande:



*
Obligatoriska uppgifter


Tipsa en vän!

Skola-utbildning
   

Skola-utbildning

Tidigare fanns Guntorps och Berghems småskolor med klasserna 1-2. Det hette klass istället för årskurs som det heter nu.

Folkskolan, i dagligt tal kallad "Storskolen", hade klasserna 3-6. Både små- och folkskola hade varannandagsläsning, även lördag var vanlig skoldag.

I småskolan hade läraren en klass per dag medan folkskolläraren hade två klasser varje dag. Det fanns endast en lärare för fyra klasser, oftast manlig men i småskolan var det en "fröken".

Skoldagarna var långa, några håltimmar fanns inte. Eleverna fick själva betala läromedlen (skolböckerna). Efter avslutat läsår fick de behålla skolböckerna som kunde ärvas av yngre syskon. Att låna böcker på skolbiblioteket var gratis.

I 5:e klass började syslöjd för flickorna som fick gå till Berghems småskola där Svea Magnusson var "slöjdfröken". Pojkarna fick stanna kvar i folkskolan där läraren K.A Andersson undervisade i träslöjd.

2 dagar i veckan var det slöjd, då var vi i skolan 08.15- ca 17.30 och fick ha med dubbel matsäck, både till middags- och "före slöjd" rast.

Sportlov hade vi inte men en dags "skurlov" ibland då skolan storstädades höst och vår. Lite städning och bära in ved till kaminen fick eleverna turas om att göra. Varje elev fick också vara ordningsvakt viss tid. Endast en skolsal fanns och där hade eleverna inomhusgymnastik. Skolbänkarna som stod i täta rader flyttades närmast väggarna så det blev en fri golvyta att röra sig på. Att flytta bänkarna fram och tillbaka var elevernas uppgift.

Höstterminens sista dag var det julfest i skolsalen. Då fanns inte elektriska ljusstakar men vi hade en adventsljusstake med levande ljus.

Vårterminen avslutades med examen. Varje elev fick svara på frågor i något ämne och räkning på svarta tavlan hörde till. Präst, skolstyrelse och föräldrar skulle få höra vad eleverna lärt sig under läsåret. Visst var det lite "pirrigt" i maggropen för eleverna! Skolsalen var prydd med blommor och björkar, katedern klädd med svenska flaggan och eleverna hade då som nu nya sommarkläder.

"Den blomstertid nu kommer" inledde examen och sång av elever som kunde sjunga. De som inte var tonsäkra efter provsjungning inför hela klassen i 3:an fick inte vara med på sånglektionerna. Eleverna fick gå fram till katedern och få sina betyg. Avslutningspsalm var alltid "Herre, signe du och råde" och så började sommarlovet.

För 6:eklassarna blev det inget sommarlov. Nu började sex veckors fortsättningsskola varje dag. Den var lite yrkesbetonad mest med inriktning på jordbruk. Efter det var man färdig med skolan om man inte hade råd att fortsätta i realskolan i Kinna.

Flickorna hade sex veckors skolköksundervisning sommaren efter. Då ansågs det inte att pojkar skulle lära sig laga mat eller att flickor skulle gå i träslöjd.

Det år man fyllde 14 var det dags att "gå och läsa för prästen" två förmiddagar i veckan från slutet av augusti till 1 maj tillsammans med 14-åringarna i Hajom. Varannan gång cyklade vi till Hajom och Hajomseleverna till Berghem. Konfirmationsläsningen var obligatorisk, hörde till skolutbildningen.

Med 6-årig folkskola och konfirmationsundervisningen så var man färdigutbildad för arbetslivet, hade lärt vad som var rätt och orätt. Det var mycket viktigt att skilja på ditt och mitt samt att respektera och vara rädd om det som tillhörde andra. Cyklar hade inte lås men fanns ändå kvar där man ställt dem.

När den nya skolan invigdes 1952 infördes skollunch och lektioner varje dag för alla klasser. Nu har Berghemsskolan årskurs 0-6 med förskola och fritidshem inrymda i samma byggnad. Där finns också gymnastikhall. Berghemseleverna får fortsätta på högstadiet årskurs 7-9 i Skene.

Text: Inger Dahlgren




 
 
 
Läs mer om      
Uppdaterad Besökare Kommentera (82)
Senast uppdaterad: 2006-09-16 18:05:44 - Tipsa om uppdatering
Denna sidan har haft totalt 54687 besökare
Denna sidan har 82 kommentarer - Läs kommentarer - Skriv kommentar
Ansvarig utgivare: - Kontakta kontaktpersonen

Skicka e-post till Byalagets kontaktperson

* Ditt namn:

* Din e-post:

   

Meddelande:



*
Obligatoriska uppgifter


Skicka e-post

Skriv en kommentar (gäller nuvarande sida)

* Ditt namn:

* Din e-post:

   Använd denna nyckelkod i fältet nedan:
Skriv koden med versaler (små bokstäver).
 

* Nyckelkod:

   
Titel:

Meddelande:



*
Obligatoriska uppgifter


Skriv kommentar