Logga in som Förening

Logga in som Besökare
Föreningens Meny

Konfiguera min profil

* Namn mottagare:

* E-post mottagare:

   

* Ditt namn:

* Din e-post:

   

Meddelande:*
Obligatoriska uppgifter


Tipsa en vän!

Kyrkan förr
   

Kyrkan

Under medeltiden byggdes en liten stenkyrka i Fotskäl. Kyrkan var 28 alnar lång och 10 1/2 alnar bred. Väster om kyrkan fanns en klockstapel. När den nuvarande kyrkan byggdes 1864 sägs det om tillvägagångssättet att den byggdes utanpå den gamla kyrkan och när den nya var färdigbyggd revs den gamla. Delar av rivningsvirket lär ha används till att bygga Klockaregården som ligger mitt emot kyrkan.

Från den gamla kyrkan har vi idag kvar bl.a. dopfunten från l100-talet, böneklockan från den katolska tiden, altarskåpet med träsnideri av mycket hög kvalité från sent 1400-tal och en ringartavla. På ringartavlan, äldsta årtal 1693, finns Fotskäls tio olika rotar uppräknade; Höga, Uddatorp, Töres-torp, Grefwared, Guthult, Bönhult, (Sandryd tillhör numera Tostared), Edared, Norhwilg och Sörhwilg. Enligt kunglig förordning under drottning Kristinas tid påbjöds att varje socken skulle ha en ringartavla för kungliga själaringningar. Tavlan, som har formen av en skärbräda i ek, vandrade mellan rotarna.

 

 

Den nya kyrkan är byggd i Karl-Johan-stil och är mycket stor. Den har cirka 800 sittplatser vilket har sin förklaring i att folkmängden i Fotskäl på 1800-talet var mer än dubbelt så stor som i dag. Fönstren i koret är blyinfattade. Mittfönstret som är målat utgör altartavla. 1915 smyckades kyrkan med målningar av konstnären John Hedaeus, Borås.

Många textilier, antependier och mässhakar är tillverkade av textilkonstnärinnan Hillevi Nilsson-Kjellhard på 1950- och 60-talet. Kormattan är vävd på Lilly Perssons hemväveri Surteby, idag en kopia på grund av stöld.

Orgeln i kyrkan är unik. Den byggdes 1874 av orgelbyggare Söderling, Göteborg. Den var en för sin tid storslagen orgel och omfattar 19 stämmor.

De två klockorna som finns i nuvarande tornet övertogs från den gamla klockstapeln. Den större klockan är omgjuten 1827 och den mindre 1845.

På Fotskäls kyrkogård finns 9-10 äldre gravstenar och två järnkors alla resta före 1900. Den äldsta stenen har gamla symboler vilket tyder på att stenen är från 1600-1700 talet.

Mitt i Fotskäls by ligger en liten kolerakyrkogård från tiden då koleran härjande. På andra sidan vägen ligger Prästgården som är byggd 1923 och bredvid den låg tidigare ett mindre hus som användes vid konfirmationsundervisning. Prästgården är idag Fotskäls församlingshem.

Text: Aina Bark, Marianne Carlqvist, Eva Rylander
 
 
 
Läs mer om      
Uppdaterad Besökare Kommentera (86) Ansvarig utgivare
Senast uppdaterad: 2006-09-20 17:57:06 - Tipsa om uppdatering
Denna sidan har haft totalt 54718 besökare
Denna sidan har 86 kommentarer - Läs kommentarer - Skriv kommentar
Ansvarig utgivare: Christer Ilbratt - Kontakta kontaktpersonen

Skicka e-post till Byalagets kontaktperson

* Ditt namn:

* Din e-post:

   

Meddelande:*
Obligatoriska uppgifter


Skicka e-post

Skriv en kommentar (gäller nuvarande sida)

* Ditt namn:

* Din e-post:

   Använd denna nyckelkod i fältet nedan:
Skriv koden med versaler (små bokstäver).
 

* Nyckelkod:

   
Titel:

Meddelande:*
Obligatoriska uppgifter


Skriv kommentar