Logga in som Förening

Logga in som Besökare
Föreningens Meny

Konfiguera min profil

* Namn mottagare:

* E-post mottagare:

   

* Ditt namn:

* Din e-post:

   

Meddelande:*
Obligatoriska uppgifter


Tipsa en vän!

Björnåsa By
   
Välkommen till Björnåsa byalags hemsida
Björnåsa är en liten idyllisk by med ett 40 tal invånare, den omnämns, i av byborna kända skrifter, första gången på tidigt 1500-tal, då under namnet Byöras. Den ligger ca åtta kilometer söder om Borås. Genom byn rinner en porlande bäck som heter Ringsbäcken, enligt en legend fick den namnet av att en kung på 700-talet(?), som hette Kung Ring, han skall enligt legenden ha mördats vid bäcken ca en kilometer norr om Björnåsa, det lär även enligt gamla berättelser finnas en minnessten, men den har ej gått att återfinna, kanske användes den i oförstånd till någon husgrund e.dyl.
Redan 1885 fick Björnåsa järnvägsförbindelse, när Kinds Härads järnväg invigdes, byns station fick namnet Nordlids anhalt. järnvägen lades dock ned 1902. Efter det att räls och slipers bortforslats anlades där en väg, som för alltid kallas Kindsbanan, och som numera sköts av Kindsbanans Vägsamfällighet. Namnet Björnåsa kom till av, (enligt en annan legend) att inom området fanns en mycket farlig björn, som hade sitt ide vid foten av en ås som sträcker sig genom byn, björnen försvann, enligt samma legend, vid ett häftigt åskväder som drog fram över trakten på 900-talet.
Byborna genomförde en torpinventering på 1980-talet, varvid de flesta torp markerades med en tavla, med dom uppgifter som tagits fram.
1989 bildades Björnåsa Byalag, aktiviteterna består av symöte för damerna och gubbamöte för herrarna, samt viss skötsel av vägen ut till Kråkered. Vi i Björnåsa tror på iden med byalag, även om inte byn är särskilt stor, det ger en viss sammanhållning, och möjlighet att föra fram byns synpunkter till myndigheter m.m.
1960 var det sex familjer som levererade mjölk från de ca 30 kor som då fanns, det blev omkring 130.000 liter per år, från enbart denna lilla by, nu produceras ingen mjölk alls, det finns endast två ungdjur i byn.
Björnåsabjörn 
 
 
Läs mer om      
Uppdaterad Besökare Kommentera (123) Ansvarig utgivare
Senast uppdaterad: 2006-02-24 16:00:45 - Tipsa om uppdatering
Denna sidan har haft totalt 54799 besökare
Denna sidan har 123 kommentarer - Läs kommentarer - Skriv kommentar
Ansvarig utgivare: P-O Eriksson (Sekreterare) - Kontakta kontaktpersonen

Skicka e-post till Byalagets kontaktperson

* Ditt namn:

* Din e-post:

   

Meddelande:*
Obligatoriska uppgifter


Skicka e-post

Skriv en kommentar (gäller nuvarande sida)

* Ditt namn:

* Din e-post:

   Använd denna nyckelkod i fältet nedan:
Skriv koden med versaler (små bokstäver).
 

* Nyckelkod:

   
Titel:

Meddelande:*
Obligatoriska uppgifter


Skriv kommentar